Briançon – Serre Chevalier

100

sípálya

251 km

sípályák hossza

1200-2800m

magasság

2

szállás

59km

Zöld sípályák hossza

69km

Kék sípályák hossza

91km

Piros sípályák hossza

32km

Fekete sípályák hossza

30

Tányéros felvonók száma

21

Ülőliftek száma

6

Gondolakabinos felvonók száma

1

Nagykabinos felvonók száma

Briançon Serre Chevalier jól ismert központ azok számára, akik jártak már a déli Alpok bármely sípályáján. Ha más nem, azért is, mert ezen a menő francia síterepen keresztül vezet az út jónéhány másik síközponthoz.

A síterep három részre osztható: Briançon, Serre Che és Monetier. A legszebb rész a monetier-i, itt található a síterep legmagasabb pontja (2800 m) melyre az Yret nevű felvonóval lehet feljutni. A terület egyik legjobb pályája a Cucumelle-ről levezető igen hosszú piros pálya. A Serre Chevalier-i területen, két kiváló, nem buckás fekete pálya is van, az Olimpiai (Luc Alphand) és a Casse du Boeuf, de több jó piros pálya is található itt.

A lenti falvakat ingyenes síbusz járatok kötik össze. melyek csúcsidőben nagyon sűrűn járnak (5-10 perc) és fél óra alatt simán letolják a rendszer két vége közötti távolságot, amit léccel képtelenség lenne abszolválni ennyi idő alatt.

A síterep – 250 km-nyi öröm

Szerencsére a síterep minden részén található mindenféle képességű síelőre optimalizált pálya, így akár kezdő vagy, akár haladó, bőven lesz választási lehetőséged, hogy merre indulj.  A terep tagolt, a pályák változatosak, a kitáblázottság megfelelő, eléggé egyértelműek az irányok, nehéz eltévedni.

Hasonló méretű pályákkal szemben előnye, hogy itt még kevesebb eséllyel botlunk bele nagy tömegbe. Briançonban lehetőség van esti síelésre is.

Síliftek, snowpark, hóágyúk

2002-ben big air jump-pal kiegészített snowparkot építettek, majd 2006-ban kibővítették azt. A snowparkok mellett természetesen kialakult félcsövek és kuloárok is találhatók itt és persze kitűnő off-piste lehetőségek.

A síelőket és boardosokat 77 sílift szolgálja. Az alacsonyabb régiókban 500 hóágyú is garantálja a pályarendszer tökéletes állapotát.

Nyugis esték, megfizethető árak

Briançon nem a nyüzsgő éjszkai életéről híres, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a sípályák több településről is elérhetőek, így nem alakult ki egyetlen nagy központ. Azért 1-2 bár és disco minden faluban található.

A Briançon városában több szupermarket is található, melyek mintegy 10-20 százalékkal olcsóbbak, mint a magasabban fekvő üdülőhelyek boltjai. Briançonban és a környező településeken rengeteg kikapcsolódási lehetőség (jégpálya, uszoda, sportcentrum, mozi, kaszinó, aquapark) várja a vendégeket.

Briançon – a kétezer éves kisváros

A tízezer lélekszámú kisváros 1326 méteres tengerszint feletti magasságával (1167-2540 m) Davos után a második legmagasabban fekvő város Európában. Az Európai Unió területén ez a legmagasabban fekvő város.

Az UNESCO 2008-ban a Sébastien Le Prestre de Vauban által tervezett erődítmények közül tizenkét, Franciaország nyugati, északi és keleti határvidékén található megerősített várost és egyéb erődítményt vett fel az UNESCO világörökségi listára. Briançon városfala és erődei is megkapták a rangos címet

Kivételes klíma

A város a kivételes klímája okán is ismert, hiszen a hegyek szinte minden időjárás-változást megakadályoznak, így évente minimálisan 300 nap átlagban 6 órát süt a Nap – ez Nizzához teszi hasonlóvá. Emiatt sok helyen lehet napórával találkozni. A nagyon alacsony páratartalom, illetve a magaslati levegő alkalmassá teszi a várost arra, hogy a különböző légzőszervi betegségekben szenvedők számára gyógyulási lehetőséget nyújtson.

Kirándulási lehetőségek

Síbérlettel egy napra ingyenesen használhatók az olasz-francia határon fekvő 400(!) km-es Montgenévre – Sestriere pályái és felvonói is. Ezt persze besíelni úgyse lehet egy nap alatt, de egy izgalmas kirándulási lehetőség Briançontól mindössze 11 km-re.

Briançontól 15km-re, Le Monêtier les bains nevű településen található egy igen impozáns wellness központ. Autóval könnyen megközelíthető, de a helyi ingyenes buszjárat is megy arra éjszaka is. Egyik este mindenképp érdemes elmenni, egy hosszú sízős nap után biztosan jól fog esni egy kis kényeztetés. A 4500 m2-es területen medence, jakuzzi, hamam, zene, étterem várja a látogatókat. Férfiaknak belépés csak hagyományos fecske típusú fürdőruhában.

Elhelyezkedés

A síterep szállásai

Maradj fókuszban!

Szeretnél időben értesülni a kedvenc szálláshelyeidről? Iratkozz fel
hírlevelünkre és ne aggódj, nem szemeteljük tele a postaládádat!